פינוי גג אסבסט
פינוי גג אסבסט - החוק, התקנות והקבלנים המורשים

פינוי גג אסבסט, הידוע כחומר מסוכן וכמזהם אוויר, הוא פועל יוצא של החוק למפגעי אסבסט (2011) האוסר על השימוש בחומר הזה במבנים חדשים, ומחייב פינוי האסבסט בכל המבנים במדינה. מכיוון שהוגדר כחומר מסוכן, החליט המשרד להגנת הסביבה שהליך פירוק האסבסט יתבצע אך ורק על ידי חברות ובעלי מקצוע מוסמכים שקיבלו לצורך כך היתר מיוחד מהמשרד. כמו כן נקבעו תקנות מחמירות באשר להליך הפירוק, הפינוי וההטמנה.
פינוי גג אסבסט – רק בהתאם לתקנות
חשוב להדגיש: האסבסט מסוכן רק כאשר הוא שבור, סדוק, שרוט או שרוף. במקרים אלה נפלטים סיבי האסבסט לאוויר ושאיפתם מסוכנת לבריאות (מדובר במחלות ריאה קשות כגון אזבסטוזיס, סרטן הריאה ועוד). לכן, מומלץ גם במקרים שהאסבסט במצב שלם ותקין להקדים ולפרק אותו מהגג לפני שיוחמר מצבו הפיזי מפגעי מזג האוויר או גורמים אחרים.
פינוי גג אסבסט מתבצע בכמה שלבים. פרמטרים שונים מגדירים את מורכבות המשימה ואת עלותה. הגורמים המשפיעים על פירוק אסבסט מחיר הם: מאפייני המבנה ושטחו, מצב האסבסט, תנאי השטח, פעולות ההכנה הנדרשות וכן פעולות הפינוי לאתרי ההטמנה. על פי החוק חובה להוביל את האסבסט בהתאם לתקנים כדי למנוע דליפת סיבים מזיקים ולהטמין אותו באתרים המורשים. מטמנות פסולת המיועדות להטמנת אסבסט נפרשו ברחבי הארץ. על פי החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק - על קבלן פינוי אסבסט שיבצע את עבודתו בניגוד לתקנות יוטלו קנסות על ידי פקחי המשרד להגנת הסביבה.
פינוי אסבסט – במבנים ציבוריים ופרטיים
כיום פינוי גג אסבסט נדרש רק עבור מבנים ציבוריים. באשר למבנים פרטיים הנמצאים בבעלות פרטית - החוק מאפשר להמשיך ולהשתמש בלוחות אסבסט ישנים אך מחייב פעולות תחזוקה מקצועיות. כיוון שהסכנה באסבסט קיימת רק מחשיפה לסיבים - החוק מחייב לסלק כל מפגע המהווה סכנה ממשית לבריאות ולסביבה כתוצאה מאפשרות לשחרור סיבים לאוויר.
ברוב המקרים, בעלי המבנה חייבים לשכור לביצוע המשימה קבלנים מורשים שהודרכו והוסמכו למשימה. רק כאשר שטח האסבסט המיועד לפינוי קטן מ-50 מ"ר, ובתנאי שהאסבסט במצב שלם, בעל המבנה רשאי לבצע זאת בעצמו, בהתאם לתקנות הפירוק, הפינוי והעברת הפסולת למטמנות. את תקנות הפטור משכירת קבלנים מורשים ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה.
תהליך פירוק האסבסט, הפינוי וההובלה
תחילה מגישים למשרד להגנת הסביבה בקשה להיתר עבודה. לאחר קבלת ההיתר חובה להודיע לכל הדיירים או עובדי המשרדים בסביבה לבל יתקרבו למקום, לתלות שלטי אזהרה ולגדר את השטח. לפני הפירוק מרטיבים את לוחות האסבסט כדי למנוע פליטת האבק. פינוי גג אסבסט מבוצע בכלים מיוחדים ובמהלכו יש להימנע משבירה או ריסוק של הלוחות. את חלקי האסבסט המפורקים אורזים בשקים אטומים. בתום העבודה מגישים למשרד להגנת הסביבה דוח כולל תמונות, מקבלים אישור להטמנת האסבסט, ומובילים אותו לאתר מורשה. רק לאחר שבדיקות מעבדה קבעו שאין ריכוז של סיבי אסבסט באוויר (שהמקום נקי ועומד בתקנים) יאושר אכלוסו מחדש של המבנה. את הגג שפורק אפשר לכסות באיסכורית, פנל מבודד, לוחות PVC, אלומיניום ועוד.